“Syrop” rodzynkowy

(wpis robiony prawie 2 dni (!) dzięki małemu “pomocnikowi” 😉 )

Na rynku są dostępne przeróżne zdrowe syropy, np. syrop daktylowy czy klonowy. Można samodzielnie z suszonych daktyli zrobić takie cudo, to dlaczego nie spróbować z tanich i zdrowych rodzynków? 🙂

Rodzynki (289 kcal/100 g) to skarbnica składników odżywczych. Zawierają w znacznej ilości sód, wapń, fosfor, magnez i nawet żelazo oraz witaminy z grupy B. Doskonale zaspokajają apetyt na słodycze, nic dziwnego, mają 95% węglowodanów na 100 g, sacharozy tylko 1,1 g i aż 6,5 g błonnika (wskazany przy zaparciach).

Syrop, który tu serwuję, jest bardzo słodki. Świetnie sprawdzi m.in. się jako:

  • polewa do naleśników, ciast, deserów,
  • dodatek do jogurtu, serka homogenizowanego, itp.,
  • baza sosów (nawet obiadowych),
  • zamiennik cukru – przepis na batony owsiane z tym syropem TUTAJ! 🙂 .
Wydruk przepisu
"Syrop" rodzynkowy
Czas przygotowania 5 minut (bez namaczania rodzynków)
Porcje
ml
Składniki
Czas przygotowania 5 minut (bez namaczania rodzynków)
Porcje
ml
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zalać rodzynki wodą, najlepiej, żeby woda je zakryła i odczekać ok. 1h.
  2. Zblendować całość na gładką masę. Finito! 😀
Udostępnij ten przepis

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.