Słony karmel wegański

Ekspresowy i nieziemski! 😉 Od jakiegoś czasu w lodziarniach i ciastkarniach króluje ten “eklektyczny” smak… nie zaprzeczę, też uległam lodom ze słonym karmelem. 😉

Mój przepis nie jest może odchudzony, ale z pewnością bogatszy od oryginału w witaminy i składniki odżywcze (m.in. niacyna, tiamina, magnez) oraz błonnik. Dlaczego? Za sprawą orzechów i daktyli.

W przepisie wykorzystałam już masło orzechowe (100% orzechów ziemnych) i syrop z daktyli (również składający się tylko z tychże owoców). Można przy użyciu mocnego blendera użyć w przepisie orzeszków ziemnych i daktyli.

Ile czasu mi to zajęło? 5 minut! 😀

Do czego się przyda? Do mas, jako smarowidło do chleba, polewa, dodatek do kruchych ciasteczek, składnik lodów i wiele, wiele innych.

Wydruk przepisu
Słony karmel wegański
Czas przygotowania 5 minut
Porcje
słoiczek
Składniki
Czas przygotowania 5 minut
Porcje
słoiczek
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy - koniec przepisu! 😉
  2. PS Jeśli wykorzystujemy orzechy i suszone owoce, najpierw po prostu blendujemy/miksujemy je na gładką masę. Dobrze je też przed tym namoczyć minimum 30 minut.
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.