Groszek jest jednym z najpopularniejszych warzyw, które można przechowywać w lodówce lub zamrażać. Mrożenie groszku pozwala na dłuższe przechowywanie i zachowanie jego świeżości. W tym artykule omówimy, jak mrozić groszek, aby zachować jego smak i wartości odżywcze.
Z tego artykułu dowiesz się:
Krok 1: Wybierz odpowiedni groszek
Przed mrożeniem groszku ważne jest, aby wybrać odpowiednią odmianę. Najlepiej wybrać świeże, dobrze dojrzałe strąki. Unikaj tych, które są uszkodzone lub mają plamy. Groszek powinien być miękki i soczysty.
Jeśli chcesz mrozić całe strąki, wybierz te o małym rozmiarze. Te większe mogą być twarde po rozmrożeniu. Jeśli chcesz mrozić same ziarna, wybierz te o dużym rozmiarze.
Pamiętaj, aby dokładnie umyć groszek przed mrożeniem. Usuń skorupki i liście oraz sprawdź, czy nie ma żadnych owadów lub innych zanieczyszczeń.
Krok 2: Przygotuj groszek do mrożenia
Po wybraniu odpowiedniego groszku musisz go przygotować do mrożenia. Jeśli chcesz mrozić całe strąki, obierz je ze skorupki i pokrój na kawałki o długości ok. 2 cm. Jeśli chcesz mrozić same ziarna, po prostu je od sortuj.
Następnie gotuj groszek w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Nie gotuj go zbyt długo – powinien pozostać lekko twardy. Po ugotowaniu osusz go ręcznikiem papierowym lub bawełnianym.
Możesz także blanszować groszek przed mrożeniem – wrzuć go na 3-4 minuty do wrzącej osolonej wody i natychmiast schłodzi go zimną wodą. Blanszowany groszek bardzo szybko się rozmraża i ma lepszy smak niż ten ugotowany.
Krok 3: Zabezpiecz groszek przed mrożeniem
Aby chronić groszek przed utratą smaku i wartości odżywczych podczas mrożenia, musisz go odpowiednio zabezpieczyć. Najlepiej umieścić go w hermetycznym pojemniku lub woreczku foliowym i dobrze go zamknij.
Możesz także ugotować lub blanszować groszek bezpośrednio w woreczku foliowym lub hermetycznym pojemniku – to sprawi, że będzie on lepiej chroniony podczas mrożenia.
Jeśli chcesz dodatkowo chronić swój groszek przed utratą smaku i wartości odżywczych podczas mrożenia, możesz dodać trochę oleju rokitnikowego lub oliwy z oliwek do woreczka foliowego lub hermetycznego pojemnika.
Krok 4: Zamrażaj groszek
Gdy już przygotujesz swój groszek do mrożenia, możesz go umieścić w lodówce lub zamrażarce. W lodówce możesz trzymać go nawet do 3 tygodni; w zamrażarce – nawet do 6-8 miesięcy.
Pamiętaj jednak, aby nie trzymać twojego groszku dłużej niż 8 miesięcy – możesz stracić część jego wartości odżywczych i smaku.
Aby uniknąć strat podczas rozmrażania twojego groszu, upewnij się, że będzie on schłodzony do temperatury pomiędzy -18°C a -20°C .