Tarta z musem jabłkowym (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
Porcje Czas przygotowania
1tArtownica 24 cm 45minut
Porcje Czas przygotowania
1tArtownica 24 cm 45minut
Składniki
SPÓD
NADZIENIE
DO TARTOWNICY
DO POSYPANIA
Sposób przygotowania
  1. Przygotowujemy tartownicę (najlepiej szklaną lub ceramiczną), smarując ją olejem i równomiernie obsypując płatkami jaglanymi. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy tak długo, aż wyjdzie nam “kruszonka”. 2/3 wysypujemy na tartownicę. Lekko dogniatamy.
  3. Na ciasto wykładamy połowę jabłek, pokrojone w plasterki banany i znów jabłka.
  4. Na nadzienie wysypujemy resztę kruszonki, posypujemy erytrytolem z cynamonem (można wcześniej połączyć).
  5. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach do zarumienienia kruszonki. Serwujemy po schłodzeniu.