Domowe pralinki dwuskładnikowe – bez pieczenia, bez cukru, 3 rodzaje
Porcje Czas przygotowania
36kulek/pralinek (po 12 każdego rodzaju) 45minut (sprawne rączki – 30 minut!)
Porcje Czas przygotowania
36kulek/pralinek (po 12 każdego rodzaju) 45minut (sprawne rączki – 30 minut!)
Składniki
PRALINKI ŻURAWINOWO-KOKOSOWE
PRALINKI MIGDAŁOWO-RODZYNKOWE
PRALINKI ŚLIWKOWO-NERKOWCOWE
Sposób przygotowania
  1. PRALINKI ŻURAWINOWO-KOKOSOWE
  2. Oddzielnie zblenduj suszone owoce i wiórki (przed blendowaniem możesz namoczyć składniki ok. 15 minut – będą się lepiej kleiły).
  3. Połącz składniki i dokładnie ugnieć.
  4. Uformuj kulki (średnica ok. 3 cm).
  5. PRALINKI MIGDAŁOWO-RODZYNKOWE
  6. Powtórz kroki 2 – 4, używając migdałów i rodzynków.
  7. PRALINKI ŚLIWKOWO-NERKOWCOWE.
  8. Powtórz kroki 2 – 4, używając śliwek i orzeszków nerkowca.
  9. Kulki powinny być przechowywane w lodówce. Już po godzinie (dla niecierpliwych OD RAZU) są gotowe.
  10. Oto, jak wyglądał prezent urodzinowy dla mojej Mamci (pudełko też własnej roboty):
Pozostałe informacje

Najsłodsze są pralinki z rodzynkami.

Przed ulepieniem kulek możesz spróbować, czy odpowiadają Ci na słodkość. Jeśli nie, dodaj po 2 – 3 świeże lub suszone zblendowane daktyle do każdego rodzaju.