Zupa soczewicowa

Soczewica to dobre źródło błonnika. Jest bogata w białko, choć przeważają węglowodany. I ma dużo kwasu foliowego, który ma ogromne znaczenie w czasie ciąży, bo zapobiega niektórym wadom wrodzonym układu nerwowego płodu! I jeszcze jest żelazo, więc warto do zupy dodać pietruszkę albo po obiedzie zjeść porcję czarnych porzeczek czy truskawek, które zawierają witaminę C ułatwiającą wchłanianie żelaza (tu tego niehemowego)!

zupa-soczewicowa-1

Wydruk przepisu
Zupa soczewicowa
Mniam, mniam, mniam! 🙂
Dania zupa
Czas przygotowania 30 minut (przy leniwym gotowaniu!)
Porcje
głodnych
Składniki
  • 1 puszka (425 ml) soczewicy (może być też sucha, dowolnego koloru, ok. 2 szkl.)
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula (lub kawałek pora)
  • woda (na gęstą zupę jakieś 2 litry, może być więcej, zależy od Twoich preferencji)
Przyprawy
Dania zupa
Czas przygotowania 30 minut (przy leniwym gotowaniu!)
Porcje
głodnych
Składniki
  • 1 puszka (425 ml) soczewicy (może być też sucha, dowolnego koloru, ok. 2 szkl.)
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula (lub kawałek pora)
  • woda (na gęstą zupę jakieś 2 litry, może być więcej, zależy od Twoich preferencji)
Przyprawy
Sposób przygotowania
  1. Do gotującej wody wrzucić obrane i pokrojone ziemniaki oraz startą na grubych oczkach marchew. Trochę posolić. Gotować pod przykryciem.
  2. Po 10 minutach dorzucić soczewicę i pokrojoną drobno cebulę.
  3. Po kolejnych 10 minutach dodać liść laurowy, pierz, majeranek i ziele angielskie mielone (na zdjęciu). Dalej gotować ok. 10 minut.
  4. Przed podaniem dodać tylko olej, zamieszać i gotowe! 🙂
Pozostałe informacje

                                                                    SMACZNEGO!!! 🙂

Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.