Zupa marchwiowo-imbirowa

Zupa, która rozgrzewa i pozostawia miłe uczucie ciepła.

Dodatek imbiru sprawia, że świetnie nadaje się na obiad w czasie… przeziębienia i wychłodzenia organizmu!

Co ciekawe, sam imbir ma też działanie przeciwzapalne i leczy migreny. Dodatkowo łagodzi mdłości i usprawnia trawienie. Zawiera gingerol (w świeżym korzeniu), szogaole i zingiberen (sprawca charakterystycznego zapachu :)), które dzięki właściwościom przeciwutleniającym, zapobiegają chorobom nowotworowym i serca. I drogie Panie (i Panowie)… imbir ma działanie odchudzające! 🙂

A marchewka? Nihil novi! Samo zdrowie! A tak pokrótce, beta-karoten (prekursor witaminy A) zwalcza wolne rodniki! Witamina A korzystnie wpływa na wygląd skóry i ostrość widzenia.

Zdrowa zupka, po prostu! 🙂

Wydruk przepisu
Zupa marchwiowo-imbirowa
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osób
Składniki
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osób
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Obrane marchewki i ziemniaki pokroić w kawałki, wrzucić do garnka razem z cebulą i kawałkami pora (tych warzyw nie trzeba rozdrabniać).
  2. Zalać wodą tak, aby prawie zakrywała warzywa.
  3. Gotować do miękkości pod przykryciem i na średnim ogniu.
  4. Zblendować całość, dodać mleko, olej, imbir oraz sól. Pieprz można dodać przed samym podaniem, aby zachował swój aromat.
  5. Gotować jeszcze przez chwilę, mieszając gęsty płyn.
  6. Podawać z siekanym koperkiem i/lub sezamem i/lub jogurtem.
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.