Zupa krem z cukinii (vel kabaczka)

Dlaczego warto jeść cukinię (znaną też w pewnych kręgach jako kabaczek)?

Otóż jest kopalnią takich witamin i składników odżywczych jak: magnez, potas, beta-karoten, błonnik, luteina, witamina C, B1 (tiamina) i B6 (pirydoksyna).

Jedzenie tego warzywa wpływa korzystnie na stan naszej skóry (problemy trądzikowe) oraz wzrok, obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed nadciśnieniem, a także zespołem napięcia miesiączkowego.

Z ciekawostek – podczas gotowania traci się duże ilości witamin z grupy B, dlatego zalecam gotować pod przykryciem, aby te składniki nie uciekły w eter. 😉

Nic, tylko korzystać z dobrodziejstw jesiennego ogródka warzywnego! 🙂

 

Wydruk przepisu
Zupa krem z cukinii
Czas gotowania 35 minut
Porcje
porcji
Składniki
PRZYPRAWY
OPCJONALNIE (jako dodatek)
Czas gotowania 35 minut
Porcje
porcji
Składniki
PRZYPRAWY
OPCJONALNIE (jako dodatek)
Sposób przygotowania
  1. Cukinię kroję w kawałki (ok. szklanki drobno pokrojonej można na koniec podsmażyć na łyżce oleju i dodać już do kremu) wrzucam do garnka z 1 szklanką wody. Wolno gotuję pod przykryciem, aż warzywo zacznie puszczać sok.
  2. Ziemniaki, marchew i por kroję dość drobno, dorzucam do cukinii, mieszam i duszę całość aż do miękkości (ok. 20 - 30 min.).
  3. Dorzucam czosnek i blenduję.
  4. Dolewam mleko i przyprawiam. Po zamieszaniu serwuję.
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.