
Dlaczego warto jeść cukinię (znaną też w pewnych kręgach jako kabaczek)?
Otóż jest kopalnią takich witamin i składników odżywczych jak: magnez, potas, beta-karoten, błonnik, luteina, witamina C, B1 (tiamina) i B6 (pirydoksyna).
Jedzenie tego warzywa wpływa korzystnie na stan naszej skóry (problemy trądzikowe) oraz wzrok, obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed nadciśnieniem, a także zespołem napięcia miesiączkowego.
Z ciekawostek – podczas gotowania traci się duże ilości witamin z grupy B, dlatego zalecam gotować pod przykryciem, aby te składniki nie uciekły w eter. 😉
Nic, tylko korzystać z dobrodziejstw jesiennego ogródka warzywnego! 🙂

Czas gotowania | 35 minut |
Porcje |
porcji
|
- 3 średnie młode cukinie (u mnie ponad 1 kg, jedną miałam żółtą)
- 3 ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 1 średni por
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody (i wystarczy 😉 )
- 1 szklanka mleka (może być "mleko" roślinne, np. sojowe)
- 1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
Składniki
OPCJONALNIE (jako dodatek)
|
![]() |
- Cukinię kroję w kawałki (ok. szklanki drobno pokrojonej można na koniec podsmażyć na łyżce oleju i dodać już do kremu) wrzucam do garnka z 1 szklanką wody. Wolno gotuję pod przykryciem, aż warzywo zacznie puszczać sok.
- Ziemniaki, marchew i por kroję dość drobno, dorzucam do cukinii, mieszam i duszę całość aż do miękkości (ok. 20 - 30 min.).
- Dorzucam czosnek i blenduję.
- Dolewam mleko i przyprawiam. Po zamieszaniu serwuję.
Dodaj komentarz