
Zupa w takie mrozy jest niezastąpiona! Podana na gorąco potrafi przyjemnie rozgrzać od czubka głowy aż po palce stóp. 😉
Tym razem serwuję moje “fusion” z brokułów, soczewicy i egzotycznych, acz popularnych przypraw. 🙂

Czas gotowania | 35 minut |
Porcje |
talerzy
|
Składniki
- 1 brokuł (500g)
- 1 puszka soczewicy (może być też szklanka ugotowanej)
- 1 mały por
- 1 marchewka
- 6 ziemniaków
PRZYPRAWY
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki wiórków kokosowych (ewentualnie 2 łyżki mleka/śmietanki kokosowej)
- sól
- pieprz (opcjonalnie)
DODATKI
- szczypior
- jogurt/mleko (trochę po nalaniu zupy na talerz; dla wegan "mleko" roślinne)
Składniki
PRZYPRAWY
DODATKI
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Pokrojone w kawałki warzywa (brokuł "porwany" w różyczki) gotujemy w posolonej wodzie pod przykryciem, aż wszystkie zmiękną. Brokuł można ugotować oddzielnie z racji tego, że na początku gotowania powinien być odkryty.
- Na koniec dodajemy soczewicę i wszystkie przyprawy. Odstawiamy z palnika i trzymamy pod przykryciem min. 10 - 15 minut, aby składniki się "przegryzły".
- Podajemy z zieleniną (mi smakowo pasuje szczypior).
Udostępnij ten przepis
Uwielbiam zupy, a jeśli występują w wersji lekko egzotycznej, to idealnie wpasowują się w mój gust 🙂 Lubię takie połączenia!