Zimne ciasto raw z musem jabłkowym i galaretką/agaretką kokosową

Na takie upały jak znalazł! 😀 Dodam tylko, że ciasto jest bez cukru dodanego i żelatyny, rzecz jasna! Robi się je szybko, a agar poradzi sobie nawet z ponad 30-stopniowym upałem! Ha! Nie to co galaretka z żelatyny! 🙂

Wydruk przepisu
Zimne ciasto raw z musem jabłkowym i galaretką/agaretką kokosową
Czas przygotowania 30-40 minut
Czas oczekiwania 2 godziny, ale jak zawsze lepiej zostawić na całą noc
Porcje
porcji (okrągła blaszka o średnicy 22 cm)
Składniki
SPÓD
MUS
AGARETKA KOKOSOWA
Czas przygotowania 30-40 minut
Czas oczekiwania 2 godziny, ale jak zawsze lepiej zostawić na całą noc
Porcje
porcji (okrągła blaszka o średnicy 22 cm)
Składniki
SPÓD
MUS
AGARETKA KOKOSOWA
Sposób przygotowania
  1. SPÓD: Blendujemy oddzielnie wiórki i rodzynki. Można wcześniej namoczyć rodzynki (min. 30 minut), ale jeśli macie mocny blender, to powinien poradzić sobie z suchymi rodzynkami.
  2. Mieszamy wszystko z miękkim lub rozpuszczonym olejem kokosowym.
  3. Wysypujemy równomiernie na blaszkę i mocno dociskamy.
  4. MUS: Obrane jabłka prażymy na wolniutkim ogniu tak długo, aż całkowicie się rozpadną. Twarde można po prostu rozgnieść. Ja jeszcze pod koniec prażenia dorzuciłam 1 jabłko pokrojone w kostkę - ładnie się potem prezentuje w musie.
  5. Dosypujemy agar i jeszcze gotujemy z 10 minut, mieszając.
  6. Ostudzony mus wylewamy na spód.
  7. AGARETKA KOKOSOWA: Odlewamy wodę z mleczka i gotujemy z erytrytolem i agarem ok. 10 minut. Dodajemy pozostałą gęstą część mleczka i energicznie mieszamy. Schłodzony płyn wylewamy na mus.
  8. Ciasto chłodzimy minimum 2 godziny. Można je podawać z dowolną polewą lub bez. 😉
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.