Zielone pesto domowe

Ten typowo włoski specjał musiałam trochę odchudzić (jest tu dużo mniej oleju niż w tych gotowych ze sklepu). 😉 A zamiast orzeszków piniowych wrzuciłam te, co akurat miałam, czyli migdały i orzeszki ziemne. Sprawdzą się też świetnie pistacje (ach, ten kolor!), orzechy włoskie czy laskowe i delikatnie wpłyną na smak pesto.

Zastosuj jako dodatek do makaronu lub smarowidło do chleba.

Fantastyczne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i antyoksydantów! 😀

Wydruk przepisu
Zielone pesto domowe
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
słoik (do makaronu na obiad spokojnie 3 osoby się najedzą)
Składniki
PRZYPRAWY
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
słoik (do makaronu na obiad spokojnie 3 osoby się najedzą)
Składniki
PRZYPRAWY
Sposób przygotowania
  1. Listki bazylii, posiekany/pokruszony ser i pozostałe składniki zbledować. Przyprawić i zamieszać. KONIEC! 😉
Inne informacje

Szczelnie zamknięte pesto można przechowywać w lodówce kilka dni, a NAJLEPIEJ zjeść na świeżo, wtedy zachowa wszystkie swoje właściwości i smakowe, i odżywcze.

Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.