

Czas gotowania | 1 h |
Porcje |
pulpetów
|
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej (lub innej)
- 10 połówek suszonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 1 szklanka mleka
- 2 garści suszonych grzybów
- 0,5 puszki zielonego groszku
PRZYPRAWY
- 2 garści orzechów włoskich
- suszona pietruszka
- majeranek
- mielone ziele angielskie
- pieprz
- sól
- 1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu - opcjonalnie)
Składniki
PRZYPRAWY
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody według zaleceń producenta (przedtem dobrze jest kaszę przepłukać wrzątkiem lub uprażyć na patelni - zniweluje to typową dla niej goryczkę).
- Pokruszone grzyby gotujemy w 2 szklankach wody.
- Do wywaru grzybowego wrzucamy startą marchew, orzechy i pokrojone w paski pomidory, lekko solimy oraz pieprzymy i gotujemy wszystko do miękkości. Na koniec dodajemy mleko. Możemy też zagęścić wywar mąką (rozmącamy w małej ilości wody i dodajemy do wywaru, energicznie mieszając).
- Do ostudzonej kaszy dodajemy jajko, przyprawy i podsmażoną cebulkę. Formujemy kulki o średnicy 3 - 4 cm. Wkładamy delikatnie do wrzącego wywaru. Gotujemy ok. 10 - 15 minut.
- Na koniec do całości dodajemy groszek i dowolną zieleninę.
Udostępnij ten przepis
Dodaj komentarz