Wegetariańskie pulpety duszone w sosie grzybowo-pomidorowo-orzechowym

Wydruk przepisu
Wegetariańskie pulpety duszone w sosie grzybowo-pomidorowo-orzechowym
Czas gotowania 1 h
Porcje
pulpetów
Składniki
PRZYPRAWY
Czas gotowania 1 h
Porcje
pulpetów
Składniki
PRZYPRAWY
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody według zaleceń producenta (przedtem dobrze jest kaszę przepłukać wrzątkiem lub uprażyć na patelni - zniweluje to typową dla niej goryczkę).
  2. Pokruszone grzyby gotujemy w 2 szklankach wody.
  3. Do wywaru grzybowego wrzucamy startą marchew, orzechy i pokrojone w paski pomidory, lekko solimy oraz pieprzymy i gotujemy wszystko do miękkości. Na koniec dodajemy mleko. Możemy też zagęścić wywar mąką (rozmącamy w małej ilości wody i dodajemy do wywaru, energicznie mieszając).
  4. Do ostudzonej kaszy dodajemy jajko, przyprawy i podsmażoną cebulkę. Formujemy kulki o średnicy 3 - 4 cm. Wkładamy delikatnie do wrzącego wywaru. Gotujemy ok. 10 - 15 minut.
  5. Na koniec do całości dodajemy groszek i dowolną zieleninę.
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.