Wegański smalec ogórkowo-pomidorowy

Choć na zdjęciu solniczka, wcale nie zachęcam do przesalania, po prostu ładnie mi się komponowała na zdjęciu. 😉 I do jedzenia dużych ilości smalcu – też nie! Zgodnie z zaleceniami WHO, FAO i innych godnych zaufania zespołów ekspertów, spożycie tłuszczu powinno wynosić od 15 do 35% zależnie m.in. od aktywności fizycznej, a u kobiet też od stanu fizjologicznego.

Więc: taki smalec tylko od święta i z dużą ilością warzyw! 😀 I musimy pamiętać, że do smażenia używamy tłuszczów RAFINOWANYCH! A w pozostałych przypadkach, wybierajmy oleje tłoczone na zimno, dodawajmy trochę do sałatek, zup, pieczywa, jedzmy awokado, tłuste ryby, orzechy i ziarna – to zdecydowanie lepsze źródło tłuszczu! 🙂

Wydruk przepisu
Wegański smalec ogórkowo-pomidorowy
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
g
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
g
Sposób przygotowania
  1. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju, aż nabierze złotego koloru.
  2. Dodajemy olej kokosowy i go rozpuszczamy.
  3. Dodajemy przyprawy, pokrojone ogórki i pomidory. Ogórki należy pokroić w drobną kostkę i mocno odcisnąć. Soli nie dodałam, wolę sypnąć kilka ziarenek bezpośrednio na kanapkę - wydaje mi się, że przez to tej soli zużywam mniej. 🙂
  4. Chwilę całość poddusić. Ostudzić i wstawić do lodówki. Stężeje w ciągu 1 h. Ze względu na dodatki przechowywać w lodówce, wyciągać ok. 1-2 h przed podaniem.
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.