Wegańska galaretka malinowa z bananami i miodem (agaretka)

W najlepszym przypadku galaretka kupiona w sklepie może mieć w składzie cukier, żelatynę wieprzową (a co z jaroszami!?), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), może jakieś “strzępki” soku owocowego w proszku (najczęściej z maltodekstryną) czy roślinnych koncentratów (np. z hibiskusa, marchwi czy wiśni), ale nie obędzie się, niestety, bez aromatów i barwników.

Te ostatnie może i są naturalne, ale taka koszenila (też karmina lub kwas karminowy) na przykład, to nic innego, jak ususzone i zmielone larwy owadów zwanych czerwcami! Tu weganie już w ogóle nie zostali uwzględnieni! Śmiać się czy płakać?

I po co w ogóle kupować galaretki  O SMAKU OWOCÓW, jak można w domku zrobić galaretkę OWOCOWĄ?! 😀

W skład poniższej wejdą tylko owoce, miód i agar (a właściwie agar agar – roślinna substancja żelująca, a “smrodku” żelatyny, nawet jak ktoś nie jest wege, nie polecam!). W sumie woda też się przyda. 😉

Kolejnym plusem agaru jest to, że szybciej od żelatyny tężeje, nawet w temperaturze pokojowej. Minusem jest to, że taki deser może lekko zmętnieć, ale i tak naturalna wersja domowa wygra u mnie z tą “ulepszoną” przemysłową! 😀

Wydruk przepisu
Wegańska galaretka malinowa z bananami i miodem (agaretka)
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
pucharki
Składniki
  • 2 łyżeczki agaru (roślinny zamiennik żelatyny)
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki malin (mogą być mrożone, nawet lepiej!)
  • 2 banany
  • 1 łyżka miodu (ja dodałam miód z liofilizowanymi malinkami)
DO DEKORACJI (opcjonalnie)
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
pucharki
Składniki
  • 2 łyżeczki agaru (roślinny zamiennik żelatyny)
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki malin (mogą być mrożone, nawet lepiej!)
  • 2 banany
  • 1 łyżka miodu (ja dodałam miód z liofilizowanymi malinkami)
DO DEKORACJI (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
  1. Do garnka z zimną wodą wsypać agar. Można odczekać kilkanaście minut, aby napęczniał, ale ja od razu gotuję.
  2. Gotować 10 - 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż agar się zupełnie rozpuści.
  3. Wsypać maliny. Mrożone sprawią, że galaretka/agaretka szybciej zacznie tężeć. Dokładnie wymieszać.
  4. Do schłodzonej galaretki dodać miód (wtedy ten nie straci swoich prozdrowotnych właściwości).
  5. Banany pokroić w kostkę, dodać do reszty i zamieszać.
  6. Nalać do pucharków, schłodzić. Moją trzymałam w lodówce ok. godziny.
  7. Ok, potem była szybka sesja zdjęciowa na 15 stopniowym mrozie, czyli jakby parę minut w zamrażalce. 😉
Udostępnij ten przepis

5 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.