Utopiony makaron w sosie pomidorowym

Teraz w mojej kuchni króluje złote jabłko (włoskie: pomo d’oro)! Nie dość, że piękny to twór natury, to jeszcze małokaloryczny (20kcal/100g) i bogaty w mnóstwo substancji i związków chroniących nasze organizmy przed nowotworami czy chorobami skóry! Jest tu m.in. beta-karoten, luteina, zeaksantyna oraz likopen. Ten ostatni wchłania się najlepiej z przetworzonych termicznie pomidorów, chociażby z ketchupu, zupy, soku i koncentratu. Nie można też zapomnieć o dodatku oliwy lub oleju!

W ogóle założenie było takie, że będzie obiad a la spaghetti, a w sumie wyszło dużo sosu, w którym utopił się makaron. I bardzo dobrze! Powtórzę to danie na pewno!

Dziś zatem: likopenowy sos z makaronem (nie mylić z: makron z sosem!). 😉

 

Wydruk przepisu
Utopiony makaron w sosie pomidorowym
Czas przygotowania 30-40 minut
Porcje
osób
Składniki
Czas przygotowania 30-40 minut
Porcje
osób
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Podgrzać na patelni 2 łyżki oliwy.
  2. Pomidory i cebulę pokroić i wrzucić na patelnię.
  3. Warzywa dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż zmiękną (ok.15-20 min.).
  4. Zblendować całość.
  5. Do sosu dodać przyprawy (bez bazylii i czosnku) i suchy makaron, który wciągnie nadmiar wody z pomidorów. Odstawić pod przykryciem na 10-15 min.
  6. W międzyczasie podgrzać resztę oliwy i wrzucić posiekany czosnek. Po chwili dodać porwane listki bazylii i wyłączyć gaz. Zapach, który się teraz rozejdzie po kuchni - OBŁĘDNY! 🙂
  7. Do sosu dodać odsączony groszek i czosnek z bazylią.
  8. Na natłuszczonej lekko patelni (ja użyłam tej, na której zostało trochę aromatycznej oliwy czosnkowo-bazyliowej) smażyć pokrojone w kostkę tofu.
  9. Podawać w głębokich talerzach z dodatkiem tofu.
Pozostałe informacje

Smacznego!

Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.