Tort orzechowo-czekoladowy bez pieczenia

Jest to tort bez dodatku cukru. Użyłam do niego erytrytolu, substancji słodzącej, która jest praktycznie bezkaloryczna, ma zerowy indeks glikemiczny, więc może być stosowana przez osoby na diecie odchudzającej, ale także przez osoby cierpiące na cukrzycę.

Co więcej, eryrtytol spożyty w dużych ilościach nie będzie miał działania przeczyszczającego, jak to jest w przypadku ksylitolu.

A do tego sporo orzechów – źródło tłuszczów jednonienasyconych, dzięki nim spada stężenie „złego” cholesterolu i obniża się ryzyko tworzenia blaszek miażdżycowych. 

tort-bez-pieczenia

Wydruk przepisu
Tort orzechowo-czekoladowy bez pieczenia
Zdrowy i słodki tort bez zbędnych ceregieli!
Czas gotowania 1h
Czas oczekiwania 2h (ja trzymałam w lodówce całą noc)
Porcje
porcji (z tortownicy 22cm)
Składniki
SPÓD
MASA
POLEWA
Czas gotowania 1h
Czas oczekiwania 2h (ja trzymałam w lodówce całą noc)
Porcje
porcji (z tortownicy 22cm)
Składniki
SPÓD
MASA
POLEWA
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki do przygotowania spodu blendować (można podzielić na kilka porcji, żeby nie „zmęczyć” blendera) do uzyskania lepkiej i plastycznej masy.
  2. Masą wyklejamy spód tortownicy. W moim torcie nadal widoczne są kawałki orzechów i owoców. O tak:
  3. Mleko wlewamy do małego rondelka, wsypujemy agar i podgrzewamy, stale mieszając, aż zacznie tężeć.
  4. Schłodzony serek mascarpone słodzimy erytrytolem, wlewamy stygnące mleko z agarem, miksujemy. Dzielimy na 2 porcje.
  5. Pierwszą porcję masy wykładamy od razu, drugą po dodaniu kakao i ponownym zmiksowaniu. (Ja położyłam odwrotnie, dzięki temu polewa się ładnie kolorystycznie „odcięła”).
  6. Na koniec MEGA PROSTA POLEWA: wszystkie składniki dokładnie miksujemy/blendujemy i wykładamy na tort. 🙂
  7. Ozdobę wykonałam z pokruszonego ziarna kakao i pyłku pszczelego. 😛
Pozostałe informacje

Do tego kawa/kawusia/kawunia i smacznego! 🙂

Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.