Tarta z musem jabłkowym (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Był taki moment w moim życiu… kuchennym ;), że nie mogłam używać nabiału i większości alergenów. Skończyło się na tym, że powstała seria tart na mąkach bezglutenowych – a to z jabłkami, a to z malinami, a to z dżemem porzeczkowym, a to z rabarbarem (będę je wszystkie sukcesywnie publikować) czy po prostu “antyalergiczne” kruche ciasteczka wegańskie z ziarnami i suszonymi owocami. 😉 Podzielę się dziś przepisem na tartę z jabłkami, a konretnie z musem jabłkowym niesłodzonym, który robi moja nieoceniona Mamcia! 😀

Wydruk przepisu
Tarta z musem jabłkowym (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
tArtownica 24 cm
Składniki
SPÓD
NADZIENIE
DO TARTOWNICY
DO POSYPANIA
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
tArtownica 24 cm
Składniki
SPÓD
NADZIENIE
DO TARTOWNICY
DO POSYPANIA
Sposób przygotowania
  1. Przygotowujemy tartownicę (najlepiej szklaną lub ceramiczną), smarując ją olejem i równomiernie obsypując płatkami jaglanymi. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy tak długo, aż wyjdzie nam "kruszonka". 2/3 wysypujemy na tartownicę. Lekko dogniatamy.
  3. Na ciasto wykładamy połowę jabłek, pokrojone w plasterki banany i znów jabłka.
  4. Na nadzienie wysypujemy resztę kruszonki, posypujemy erytrytolem z cynamonem (można wcześniej połączyć).
  5. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach do zarumienienia kruszonki. Serwujemy po schłodzeniu.
Udostępnij ten przepis

4 Komentarze

    • Nie napisałam, że miałam alergię na nabiał (?). Piszę tylko, że nie mogłam go używać. Robiłam to na próbę. Chociażby w okresie karmienia piersią kobieta może mieć takie zalecenie, jeśli u jej dziecka podejrzewa się skazę białkową, a ona sama nie ma żadnych alergii, nietolerancji czy nadwrażliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.