Tarta jagodowa

Teraz moda i sezon na jagody … w zasadzie to być powinien, ale jagód w lesie jak na lekarstwo. Jedynym wyjściem jest uzbroić się w cierpliwość i poświęcić więcej czasu na poszukiwanie tych fioletowych klejnocików wśród paproci i mchów albo po prostu wyprawić się na rynek lub do sklepu w celu zakupienia owoców.

A jagody jeść warto, bo zawierają całe spektrum witamin i składników mineralnych, w tym potas, żelazo, witaminę E i C. W 100 g mają tylko 51 kcal, czyli 1 kg tych owoców to tyle co jedna tabliczka czekolady! 😉 I mają sporo błonnika (3,2 g), więc nadadzą się przy zbijaniu cholesterolu. Regulują też poziom cukru we krwi i mają zbawienny wpływ na zdrowie oczu. Do tego mają działanie bakteriobójcze i są doskonałym remedium na biegunkę. I są po prostu PYSZNE! 🙂

Wydruk przepisu
Tarta jagodowa
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
porcji
Składniki
SPÓD
KREM/FARSZ
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
porcji
Składniki
SPÓD
KREM/FARSZ
Sposób przygotowania
  1. CIASTO: Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC. Wszystkie składniki na ciasto/spód ugniatamy i rozwałkowujemy. Polecam przed wałkowaniem włożyć surowe ciasto do zamrażalnika na 15-25 minut, będzie bardziej plastyczne.
  2. CIASTO: Rozwałkowane ciasto kładziemy na formę do tarty (moja ma 22 cm), którą wcześniej można trochę posmarować masłem. Nakłuć spód widelcem i piec ok. 15-20 min. na środkowym poziomie piekarnika, przez pierwszą połowę z jakimś obciążeniem (np. papier do pieczenia na ciasto, a na to fasola).
  3. FARSZ: Szklankę jagód z wodą, "słodziszczem" (np. miód) i agarem gotujemy, mieszając, aż zacznie gęstnieć. Odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy do tego serek i dokładnie mieszamy.
  4. Na ostudzony spód wykładamy farsz i obsypujemy obficie jagódkami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  5. Na zdjęciu spód pieczony bez obciążenia ... ale i tak pyszny! 😉
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.