
Oto wegetariańskie i dietetyczne spaghetti: zamiast mięsa i żółtego sera – twaróg! 🙂

Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby - a jak bardzo głodne, to tylko dwie 😉
|
Składniki
- 1 młoda cukinia
- 250 g twarogu chudego
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 garści słonecznika łuskanego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g makaronu spaghetti
- koper
- szczypior
- 0,5 szklanki mleka (opcjonalnie)
PRZYPRAWY
- zioła prowansalskie (lub bazylia)
- pieprz
- sól
Składniki
PRZYPRAWY
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Na 2 łyżkach oleju prażymy chwilę słonecznik oraz posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną w plastry (lub półtalarki) cukinię, którą smażymy na złoto.
- Pokruszony twaróg dorzucamy do cukinii i mieszamy, aż zacznie się ciągnąć.
- Wlewamy koncentrat pomidorowy. Opcjonalnie można dodać trochę wody lub mleka. Przyprawiamy do smaku.
- Podajemy na makaronie (gotować według zaleceń na opakowaniu - ja zawsze gotuję minimum podanego czasu) z zieleniną.
Udostępnij ten przepis
Dodaj komentarz