Smalec wegański

Nie liczcie na to, że będę tu wychwalać właściwości zdrowotne tego smalcu, nawet jeśli został on zrobiony z oleju kokosowego. Dla mnie tłuszcz to tłuszcz, szczególnie ten nasycony. :/ Tym razem jednak chodzi o kwestię zaspokojenia niektórych smaków i zachcianek… BYLE NIE ZA CZĘSTO! 😉

Smalec ten nie odbiega w ogóle smakiem od tradycyjnego, który prawie każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Jeśli dodamy do tego chrupiący domowy chleb i ogórki małosolne, potrzeba będzie dużo silnej woli, żeby przestać w odpowiednim momencie! 😉

PS Z plusów – olej kokosowy RAFINOWANY nadaje się idealnie do długiego smażenia, bo ma bardzo wysoki stopień dymienia.

Wydruk przepisu
Smalec wegański
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
garnuszek półlitrowy
Składniki
PRZYPRAWY
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
garnuszek półlitrowy
Składniki
PRZYPRAWY
Sposób przygotowania
  1. Olej kokosowy przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy olej rzepakowy.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rozpuszczonego oleju i smażymy przez 15 - 20 minut.
  3. Po wyłączeniu ognia dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie chcemy, aby cebula i przyprawy poszły na dno, można zamieszać, jak całość zacznie się ścinać. Po ostygnięciu przechowujemy w chłodnym miejscu. Warto wyciągnąć z lodówki minimum godzinę przed jedzeniem, bo smalczyk będzie twardy jak kamień. 😉
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.