Sernik pomarańczowy z malinową agaretką na piernikowym spodzie (na zimno)

Założenie jest takie, że ma być przyjemnie i bez wyrzutów sumienia! 😀

Ciasto, które serwuję, zrobiłam bez cukru oraz z produktów o niskim indeksie glikemicznym, więc nada się dla cukrzyków, osób na diecie i wszystkich, którzy mają dość przecukrzonych i ciężkich deserów!

A cynamon? Złoto po prostu! Ma działanie przeciwcukrzycowe, antynowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne!

Serniczek ma także sporo błonnika!

 

Wydruk przepisu
Sernik pomarańczowy z malinową agaretką na piernikowym spodzie (na zimno)
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania noc cała 😉
Porcje
porcji
Składniki
SPÓD
MASA SEROWA
AGARETKA
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania noc cała 😉
Porcje
porcji
Składniki
SPÓD
MASA SEROWA
AGARETKA
Sposób przygotowania
  1. SKŁADNIKI NA SPÓD zagnieść. W razie potrzeby dodać 1 - 2 łyżki wody. Uformować kulkę (ja zrobiłam 3).
  2. Rozwałkować na ok. 0,5 cm. Ciasto jest kruche, może się rwać, więc po prostu całą blaszkę sobie wykleiłam kawałek po kawałku (puzzle!)...
  3. ... i wyrównałam widelcem. 😉
  4. Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto piec 25 - 30 minut.
  5. POMARAŃCZE obrać i "wyfiletować". Jeśli pozostawisz błonkę, sernik wyjdzie goryczkowaty. Zblendować.
  6. Sok przelać do garnka, wsypać agar i gotować na małym ogniu do uzyskania gęstniejącej masy. Na tym etapie można dodać erytrytol, aby się rozpuścił.
  7. Przestudzony sok dolać do sera i dokładnie zmiksować. Dodać wydrążony miąższ z wanilii.
  8. Wyłożyć na ostudzony spód.
  9. MALINY z wodą i agarem zagotować, dodać erytrytol. Do ciepłego płynu dodać olej kokosowy. Po schłodzeniu zblendować. Wylać na masę serową. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
  10. Zjeść. 😛
Pozostałe informacje

Sok pomarańczowy z agarem można mocno przestudzić, aby upewnić się, czy tworzy się "galaretka". Jeśli nie, podgrzej masę i dodaj jeszcze agar rozpuszczony w małej ilości wody.

Udostępnij ten przepis

5 Komentarze

    • Rozumiem 😉 jak pierwszy raz spotkałam na półce sklepowej erytrytol, to bardziej podejrzewałam go o to, że jest składnikiem jakiejś bomby niż słodzikiem!;) Można w tym cieście zastąpić go ksylitolem (bardziej znany i nazwa nie jest już taka odstraszająca) albo po prostu cukrem, jak ktoś może, chce i lubi tradycyjnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.