Sernik gotowany z mąką kokosową

Znalazłam gdzieś przepis na sernik gotowany, ale w trakcie przygotowywania okazało się, że mam za mało masła i jajek, a mąki ziemniaczanej w ogóle (gotowego budyniu ze sklepu nie używam!). W efekcie wyszło coś boskiego! 😀

Do sernika użyłam ekologicznej mąki kokosowej (zamiast ziemniaczanej). Co ciekawe, może ona być spożywana na surowo (!), np. jako dodatek do jogurtu, sałatek owocowych czy lodów. Ma też wysokie właściwości absorpcyjne – wciąga dużo płynów, więc wypieki mogą wyjść za suche. Z drugiej strony świetnie zagęszcza! W moim serniku bardzo się sprawdziła.

Można wyczuć nutkę kokosową, ale sernik nadal pozostaje sernikiem. 😉

Masę robiłam sama, spód tym razem – moja Mamcia! 🙂 ♥

Wydruk przepisu
Sernik gotowany z mąką kokosową
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania najlepiej całą noc chłodzić ciasto w lodówce
Porcje
porcji (blaszka 21x26)
Składniki
KRUCHY SPÓD
MASA SERNIKOWA
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania najlepiej całą noc chłodzić ciasto w lodówce
Porcje
porcji (blaszka 21x26)
Składniki
KRUCHY SPÓD
MASA SERNIKOWA
Sposób przygotowania
  1. SPÓD: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut (jak chcemy jaśniejszy lub ciemniejszy spód, pieczemy +/- 5 minut "na oko").
  2. MASA SERNIKOWA: Wszystkie składniki na masę serową, ale bez mąki kokosowej!, wrzucamy do rondelka i miksujemy. Całość gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
  3. Lekko schłodzoną masę wylewamy na spód i wstawiamy do lodówki.
  4. Można podawać z owocami lub musami.
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.