Sałatka na ciepło

Pomysł na sycącą i pożywną sałatkę, a że jest na ciepło, to się nada w sam raz na zimowe wieczory. 🙂

Brokuł zawiera m.in. beta-karoten, witaminę C, kwas foliowy, potas, wapń i mnóstwo związków o działaniu przeciwnowotworowym (ditioltiony, glukozynolaty, indole, izotiocyjaniany, luteina, sulforafan). Gotowanie może powodować ubytki tych cennych składników, więc im krócej poddajemy warzywo obróbce termicznej, tym lepiej.

Fasola spowoduje, że będziemy dłużej nasyceni, a marchewka  nie tylko “podkoloruje” danie, ale wzbogaci je o witaminę A.

Ser żółty ma dużo wapnia, nawet więcej niż twaróg, ale należy pamiętać o dużej zawartości soli, tłuszczu i kalorii! Innymi słowy: można, ale od czasu do czasu! 😉

Warto porównać niektóre wartości odżywcze twarogu tłustego, sera żółtego i tofu.

NA 100G PRODUKTU Twaróg tłusty Gouda Tofu naturalne
Tłuszcz 10,1 g 22,9 g 8,5 g
Wapń 88 mg 807 mg 216 mg
Sód 0,04 g 0,9 g 0,08 g
Wartość energetyczna 176 kcal 316 kcal 130 kcal

 

Wydruk przepisu
Sałatka na ciepło
Czas przygotowania 20-25 minut
Porcje
miseczki
Składniki
Czas przygotowania 20-25 minut
Porcje
miseczki
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ugotuj makaron al dente (według instrukcji na opakowaniu).
  2. Marchew pokrój w kostkę, brokuła podziel na różyczki. Wrzuć do garnka z fasolką. Ugotuj na parze (15 - 20 minut). Brokuła można ugotować oddzielnie, bo dobrze jest na początku parowania odsłonić przykrywkę - ulotnią się wtedy szkodliwe substancje.
  3. Wszystkie produkty połącz w garnku, dorzuć ser pokrojony w kawałki. Podgrzewaj chwilę, aż ser zacznie się rozpuszczać i ciągnąć. Można dodać odrobinę wody, aby składniki się nie przypalały.
  4. Dodaj ulubione przyprawy. Możesz posypać też orzeszkami włoskimi lub pestkami słonecznika czy dyni.
Pozostałe informacje

Jeśli nie jesz nabiału, ser żółty możesz zastąpić tofu (nihil novi 😉 ).

Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.