Przecier pomidorowy ekspresowy

Mega szybki przecier pomidorowy! Pomysł sprawdzony i praktykowany od kilku lat (dziękuję, Mamusiu! ♥).

Nie trzeba obierać pomidorów ze skórki, nie trzeba gotować (=stać nad garami), wystarczy parę chwil, potem pasteryzacja, a w efekcie mamy przecier pomidorowy i/lub sok przecierowy, w zależności od potrzeby lub interpretacji przepisu. 😉

 

 

Wydruk przepisu
Przecier pomidorowy ekspresowy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
słoiczków (po 380g, czyli takie średnie od ketchupu)
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
słoiczków (po 380g, czyli takie średnie od ketchupu)
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Umyte pomidory przekroić na pół i odkroić stwardniałe części. Można ewentualnie pokroić na mniejsze części, mając na uwadze moc swego blendera.
  2. Zbledować pomidory.
  3. Posolić i dobrze wymieszać.
  4. Przelać do wyparzonych i osuszonych słoików. Nakrętki i brzegi słoików powinny być suche.
  5. Wstawić dobrze zakręcone słoiki do dużego garnka z wodą. Ja na dno kładę ściereczkę, aby uniknąć dzwonienia i pękania szkła. Słoiki powinny wystawać nad wodą ok. 1 cm, dlatego dobrze jest mieć słoiki takiej samej wielkości/wysokości. Nie powinny siebie dotykać, woda musi swobodnie przepływać między nimi.
  6. Pasteryzować 30 (góra 40) minut na lekkim ogniu (nie przekraczać 100 stopni). Jeśli nie zmieszczą się wszystkie weki, przed kolejną partią wodę należy ostudzić lub wymienić na letnią i powtórzyć punkty 5 i 6.
  7. Wyciągnąć słoiki ostrożnie przez jakiś ręcznik/rękawice kucharskie i postawić do góry dnem. Upewnić się przedtem, czy nakrętki są dokręcone.
  8. Po ostygnięciu odwrócić słoiki. Wklęsłe wieczka świadczą o tym, że pasteryzacja się udała!
Pozostałe informacje

Przecier można przechowywać w piwnicy całą zimę. Nadaje się do bezpośredniego spożycia (można rozcieńczyć wodą niegazowaną) lub jako baza do zupy czy sosu pomidorowego.

Przed użyciem wstrząsnąć. Przecier może się naturalnie rozwarstwić (i zrobi to z pewnością!).

pomidory-1

Smacznego!

Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.