Potrawka ziemniaczana

Niby taki zwykły ziemniak, a źródło potasu (obniża ryzyko zachorowania na kamicę nerkową), witaminy B₆ (pozytywny wpływ na serce i samopoczucie) czy saponin (zmniejszają ryzyko chorób serca czy nowotworów).

Poza tym, kartofelki  spożywane w dużych ilościach, a w potrawce ich nie brakuje, 😉 są dobrym źródłem witaminy C (zwiększenie odporności organizmu).

Ziemniaki można gotować i zjadać ze skórką!

 

Wydruk przepisu
Potrawka ziemniaczana
Potrawka jest wielofunkcyjna, 😉 ponieważ może być zaserwowana jako: 1) danie główne, np. z kubkiem maślanki czy kefiru; 2) zapiekanka - wystarczy przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem, twarogiem czy tofu i zapiec w piekarniku; 3) sałatka na zimno; 4) dodatek do dania głównego, itp.
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w plastry i ugotować.
  2. Cebulę pokroić w duże kawałki i podsmażyć.
  3. Wszystkie składniki wrzucić do woka, dodać odlaną soczewicę i suszone pomidory pokrojone w paski.
  4. Dodać przyprawy wedle uznania i dusić całość pod przykryciem ok. 10 minut.
  5. Podawać ze szczypiorkiem/koperkiem i kubkiem zsiadłego mleka.
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.