Pieczone kotlety kalafiorowe z bobem

Generalnie to jest danie, które powstało z resztek obiadowych (no waste!), ale nic się nie stanie, jak specjalnie ugotujemy kalafior i bób – wtedy trzeba do przygotowania dodać z 15 – 30 minut.

Kotlety pieczone ze znikomą ilością tłuszczu mogą być podane z ziemniakami i jakąś surówką albo wykorzystane w formie burgera. Idealne będą dla osób na diecie niskotłuszczowej i dla miłośników kalafiora i/lub bobu. 😉

 

Wydruk przepisu
Pieczone kotlety kalafiorowe z bobem
Czas gotowania 30 minut (ewentualnie x2)
Porcje
kotletów
Składniki
Czas gotowania 30 minut (ewentualnie x2)
Porcje
kotletów
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ugotowany na miękko kalafior rozgniatamy widelcem. U mnie był miękki i dość "mokry" mimo odcedzenia.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Czekamy ok. 10 minut, aż kasza kuskus wciągnie nadmiar wody.
  4. Formujemy kule ok. 4 - 5 cm średnicy, wykładamy na blachę (u mnie wyłożona papierem do pieczenia) i przygniatamy, tworząc placki/burgery (efekt jak na zdjęciu).
  5. Pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Może być +/- 5 minut, w zależności od piekarnika, grunt, żeby kotlety ładnie się zarumieniły. 🙂
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.