
Generalnie to jest danie, które powstało z resztek obiadowych (no waste!), ale nic się nie stanie, jak specjalnie ugotujemy kalafior i bób – wtedy trzeba do przygotowania dodać z 15 – 30 minut.
Kotlety pieczone ze znikomą ilością tłuszczu mogą być podane z ziemniakami i jakąś surówką albo wykorzystane w formie burgera. Idealne będą dla osób na diecie niskotłuszczowej i dla miłośników kalafiora i/lub bobu. 😉

Czas gotowania | 30 minut (ewentualnie x2) |
Porcje |
kotletów
|
Składniki
- 0,5 kalafiora (ugotowany do miękkości, czyli ewentualnie + 20 minut)
- 1 szklanka bobu (ugotowane i obrane, jeśli dopiero gotujemy, trzeba dodać 15 - 30 minut)
- 2 jaja
- 4 łyżki kuskus
- 2 łyżki siekanego kopru
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Ugotowany na miękko kalafior rozgniatamy widelcem. U mnie był miękki i dość "mokry" mimo odcedzenia.
- Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
- Czekamy ok. 10 minut, aż kasza kuskus wciągnie nadmiar wody.
- Formujemy kule ok. 4 - 5 cm średnicy, wykładamy na blachę (u mnie wyłożona papierem do pieczenia) i przygniatamy, tworząc placki/burgery (efekt jak na zdjęciu).
- Pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Może być +/- 5 minut, w zależności od piekarnika, grunt, żeby kotlety ładnie się zarumieniły. 🙂
Udostępnij ten przepis
Dodaj komentarz