Pieczona owsianka jabłkowo-bananowa
Porcje
6kokilek
Czas gotowania
40minut
Porcje
6kokilek
Czas gotowania
40minut
Składniki
PRZYPRAWY
Sposób przygotowania
  1. Jabłka obieram, wykrajam gniazda nasienne i kroję w kostkę.
  2. Prażę jabłka pod przykryciem na małym ogniu dość krótko, aby cząstki się nie rozpadły. Od czasu do czasu mieszam. Jeśli jabłka nie puszczą soku, można dodać ok. 0,5 szklanki wody.
  3. Do prażonych jabłek wsypuję płatki owiane i banany. Czekam, aż płatki wciągną wilgoć. Można je też wcześniej zalać ciepłą wodą i później odsączone dodać do jabłek.
  4. Dodaję wanilię i cynamon, mieszam, nakładam do kokilek (opcjonalnie można posypać kruszonką) i wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 – 200 stopni) na 20 minut.