Pieczona owsianka jabłkowo-bananowa

(mój pierwszy wpis w nowej roli życiowej… 😉 I♥QB)

Zdrowy deser, który można wykorzystać nawet jako śniadanie lub kolację. Jest bez dodatku mleka (wegańskie), ale można polać owsiankę jogurtem (jak ktoś nie liczy kalorii, to nawet śmietanką 😉 ) lub zjeść ją, popijając gorącym/zimnym mlekiem.

Płatki owsiane i prażone jabłka usprawnią pracę jelit.

Bez cukru dodanego! … choć ja posypałam owsiankę tradycyjną kruszonką (bez tego też można się obyć, i tak będzie pyszne). 🙂

 

Wydruk przepisu
Pieczona owsianka jabłkowo-bananowa
Czas gotowania 40 minut
Porcje
kokilek
Składniki
PRZYPRAWY
Czas gotowania 40 minut
Porcje
kokilek
Składniki
PRZYPRAWY
Sposób przygotowania
  1. Jabłka obieram, wykrajam gniazda nasienne i kroję w kostkę.
  2. Prażę jabłka pod przykryciem na małym ogniu dość krótko, aby cząstki się nie rozpadły. Od czasu do czasu mieszam. Jeśli jabłka nie puszczą soku, można dodać ok. 0,5 szklanki wody.
  3. Do prażonych jabłek wsypuję płatki owiane i banany. Czekam, aż płatki wciągną wilgoć. Można je też wcześniej zalać ciepłą wodą i później odsączone dodać do jabłek.
  4. Dodaję wanilię i cynamon, mieszam, nakładam do kokilek (opcjonalnie można posypać kruszonką) i wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 - 200 stopni) na 20 minut.
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.