Pasta jajeczna “grubo ciosana”

… bo to taka pasta-nie-pasta, ktoś mógłby stwierdzić, że raczej sałatka jajeczna, ponieważ nie da jej się na chlebie rozsmarować, co najwyżej położyć. 😉 Na pewno przepis jest arcyprosty, a smak tradycyjny, do tego sama pasta jest bardzo odżywcza i może być dietetyczna, jeśli nie dodamy majonezu (choć i tak ta jedna łyżka nie powinna zrujnować nikomu efektów odchudzania 😉 ).

Danie to jednak będę nazywać pastą ze względów sentymentalnych. W podstawówce na technice bywało, że robiliśmy kanapki, sałatki i inne takie. Frajda była niesamowita! A jak już najedliśmy się swoimi kulinarnymi… hmmm… dziełami, to resztą częstowaliśmy nauczycieli (nie zabrakło też dzieciarni z innych klas snującej się za nami z odbijającym się echem po szkolnych korytarzach “Daj spróbować…”). 😉

I kiedyś, może w piątej czy szóstej klasie, z koleżankami postanowiłyśmy zrobić coś nowego. Przyniosłyśmy jajka, cebulę, majonez, ogórki kiszone i przyprawy. Wyszło nam coś, czym się z nikim nie podzieliłyśmy, zjadłyśmy wszystko! Przepyszne! Uwielbiam! Proste – każde dziecko to zrobi! 😉

 

Wydruk przepisu
Pasta jajeczna "grubo ciosana"
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
miseczka
Składniki
PRZYPRAWY
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
miseczka
Składniki
PRZYPRAWY
Sposób przygotowania
  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Wszystkie składniki kroimy w kostkę (grubość wedle uznania). Pokrojone ogórki należy dobrze odcisnąć, aby w paście nie zbierała się woda.
  3. Łączymy ingrediencje i gotowe! 😀 Sól i pieprz wedle uznania, ale w mojej nie żałowałam tego drugiego. 🙂 No prościej się nie da!
Udostępnij ten przepis

6 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.