Pappardelle z warzywami i orzeszkami nerkowca

Makaron gotuję bez soli, ale zawsze (niestety) dla moich współbiesiadników znajdzie się jakaś solniczka, jak już trzeba. 😉

Warto nie solić też ziemniaków, kaszy czy ryżu podczas gotowania. To naprawdę ogranicza spożycie sodu w naszej diecie, zwłaszcza że przeciętny Polak zjada ponad 10g soli dziennie, a to już 2x za dużo!

A rekomendowana ilość soli dla dzieci wynosi jeszcze mniej: 1-3 lat < 2 g; 4-6 lat < 3 g soli/dzień.

 

Zbyt duże spożycie soli, to ryzyko (wg IŻŻ):

  • nadciśnienia tętniczego
  • raka żołądka (możliwe, że też przełyku)
  • kamicy nerkowej
  • udaru mózgu
  • osteoporozy
  • i … OTYŁOŚCI!
Wydruk przepisu
Pappardelle z warzywami i orzeszkami nerkowca
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osobistości 😉
Składniki
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osobistości 😉
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie przez 20 minut. Pokroić w paski (i można to zrobić wcześniej, zaoszczędzimy czas :)).
  2. Pappardelle wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 15 minut.
  3. Pastę curry zmieszać z olejem na patelni/woku, podgrzać i dodać orzechy nerkowca. Smażyć 2 minuty, mieszając.
  4. Dodać do orzeszków z curry pokrojone drobno warzywa (ładnie będzie się prezentować marchewka pokrojona w słupki), grzyby i kiełki. Wlać 0,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut. Od czasu do czasu należy zamieszać i w razie potrzeby dolać trochę wody. Przyprawić.
  5. Odcedzony makaron wyłożyć na talerze, na środek dodać warzywa z orzechami i posypać pietruszką.
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.