Mus czekoladowy z miechunką peruwiańską (vel smarowidło czekoladowe)

Dziś serwuję awokado w wersji deserowej (wczoraj było pikantnie, tu piszę też o właściwościach awokado: roślinne masełko cebulowe z awokado).

Wykorzystałam do deseru owoce miechunki peruwiańskiej (roślina z rodziny psiankowatych – cierpiący na choroby autoimmunologiczne powinni jej unikać), która jest skarbnicą witaminy C i błonnika.

Jest słodka, a zarazem wyczuć można goryczkę i świeżość cytrusów (moje indywidualne odczucie).

miechunka-peruwianska

 

W Polsce najbardziej znana odmiana to miechunka rozdęta, która rośnie w ogródkach jako roślina ozdobna (mieszki są intensywnie pomarańczowe).

A ja pamiętam jeszcze odmianę jadalną, którą moja Babcia hodowała w tunelu i nazywaliśmy ją rodzynkami. 😀 Roślinka była niska i miała małe owoce, które były słodsze i nie miały posmaku goryczki jak miechunka peruwiańska.

Wydruk przepisu
Mus czekoladowy z miechunką peruwiańską
Mus możesz podać jako samodzielny deser z dodatkiem soczystych owoców (tu miechunka), ale też jako smarowidło do chleba (zdrowa alternatywa znanego i kupowanego w sklepie kremu pseudo-orzechowego).
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
łasuchy 😉
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
łasuchy 😉
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Obrane i wypestkowane awokado zblendować z obranymi bananami.
  2. Dodać kakao i miód. Bardzo dokładnie wymieszać.
  3. Nałożyć do pucharków/miseczek i ozdobić miechunką (mogą być inne owoce).
  4. --------------> 2 MINUTY PÓŹNIEJ... (jeszcze na "planie zdjęciowym")
  5. Miałam podać jako deser po obiedzie i zjeść razem z Mężem... 😉 ... Nie mogłam się powstrzymać!!! 😛
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.