Roślinne masełko cebulowe z awokado

W awokado znajduje się m.in. mnóstwo błonnika (6,7 g/100 g, który usuwa nadmiar cholesterolu, przeciwdziała zaparciom), kwas foliowy (zapobiega wadom wrodzonym układu nerwowego płodu), głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe (obniżają stężenie “złego” cholesterolu LDL), potas (obniża ciśnienie krwi) i magnez (koi nerwy, redukuje objawy PMS).

Mimo że energia pochodząca z tłuszczu w awokado wynosi 15%, to nie powinniśmy się go bać. 😉

awokado śmieszne

 

Całe obrane awokado bez pestki to ok. 230 kcal (160 kcal/100 g).

Cebula to także źródło błonnika (ok. 1,7 g/100 g) przeciwdziałającego zaparciom i skokom “złego” cholesterolu, ale i siarczek diallilu, który zwalcza komórki nowotworowe (szczególnie żołądka)!

A pieprz, papryka czy suszone zioła to flawonoidy i terpeny hamujące rozwój komórek nowotworowych!

Wydruk przepisu
Roślinne masełko cebulowe z awokado
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
mały słoik
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
mały słoik
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Obrane i wypestkowane awokado zblendować/zmiksować/ugnieść (forma znęcania nad warzywem dowolna 😉 ).
  2. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
  3. Jeśli dodamy sok z cytryny, masełko nie zciemnieje.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do masełka.
  5. That's it, folks! 😉 Smacznego!
Udostępnij ten przepis

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.