Makaron tricolore

Jak zrobić SZYBKI i WARTOŚCIOWY obiad bez mięsa w 15 minut? Propozycja dla wszystkich zapracowanych i/lub leniwych! Tym bardziej, że dziś pierwszy dzień szkoły i już nikomu nic się nie chce… 😉

Wydruk przepisu
Makaron tricolore
Smaczny pełnowartościowy makaron wegetariański! Nadaje się na obiad i wczesną kolację. Dobre źródło białka i węglowodanów. I mamy dodatek słonecznika łuskanego bogatego w witaminę E, zwaną też witaminą płodności i młodości! 🙂 Można wyjadać ze wspólnego gara, najlepiej drewnianą łychą! 😉
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Makaron włożyć do gotującej się, lekko osolonej wody, gotować krócej o 2 minuty niż w instrukcji na opakowaniu (czas zależy od wielkości i kształtu makaronu, dlatego nie podaję dokładnie, ile).
  2. W tym samym czasie obrać i pokroić cebule oraz pomidory (ja skórkę zostawiam) w duże kawałki.
  3. Na patelnię wlać olej rzepakowy, podgrzać lekko i wrzucić pokrojoną cebulę.
  4. Do podsmażonej na złoto cebuli dodać pomidory i wszystko dusić pod przykryciem parę minut (max. 5).
  5. Dodać pokruszony twaróg, wszystko pomieszać, dodając przyprawy (twaróg można dodać na sam koniec, jeśli nie chcemy, aby się lekko ciągnął).
  6. Dodać ugotowany al dente zielony makaron, Dusić ok. 3 minut.
  7. Przed podaniem posypać słonecznikiem i szczypiorkiem.
Pozostałe informacje

Kucharzu/Eksperymentatorze kuchenny!

Czas przygotowania to 15 minut, a czas spożycia wynosi od 1 minuty do 1 godziny (dobry wskaźnik polubienia przez konsumujących/degustujących 😉 ), będziesz wiedzieć, czy Ci wyszło!

3color

Smacznego!

Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.