Krupnik amarantusowy

Amarantus (aka szarłat) to bardzo odżywcze pseudo-zboże bogate w białko (14,9 %), jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, oleinowy; tylko 16% to nasycony kwas palmitynowy) oraz błonnik (4,5 %). Zawiera też dużo żelaza (10 mg na 100 g produktu) i wapnia (153 mg). Nie możemy zapomnieć o przeciwutleniaczach w postaci skwalenu i witamin A, C i E, które hamują starzenie się komórek. Nie zawiera glutenu.

Wydruk przepisu
Krupnik amarantusowy
Czas gotowania 40 minut
Porcje
porcji
Składniki
Czas gotowania 40 minut
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Obrane i pokrojone ziemniaki i marchew gotujemy w lekko osolonej wodzie (u mnie jakieś 3 litry).
  2. Jak warzywa zaczną mięknąć dodajemy amarantus i przyprawy. Gotujemy ok 20 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną cieciorkę.
  4. Na talerzu zupę polewamy łyżeczką oliwy z oliwek i możemy posypać dodatkowo zieleniną.
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.