
Naszpikowane wartościowymi ziarnami i suszonymi owocami! Bez dodatku cukru (w roli słodziszcza, oprócz suszonych owoców, erytrytol/erytrol)! No i doskonale nadadzą się przy skazie białkowej ze względu na brak jaj (spoiwem jest banan i mąka ziemniaczana), masła (można wlać olej) czy mleka krowiego (tu użyłam napoju ryżowego)!
Niestety, ciasteczka bardzo szybko znikają! 😉

Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
ciastek
|
Składniki
- 1 banan
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki żytniej typ 720
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szkanki płatków jaglanych
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego rafinowanego
- 0,5 szklanki "mleka" ryżowego
- 6 garści ziaren słonecznika
- 6 garści sezamu
- 6 garści rodzynek
- 6 garści suszonej żurawiny
- 3 łyżki chia
- 3 łyżki erytrytolu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Banana rozgniatamy/blendujemy i łączymy ze wszystkimi składnikami.
- Dobrze ugniatamy. Formujemy najpierw kulki, które rozgniatamy (do uzyskania żądanego kształtu ciastek) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 - 190 stopni) i pieczemy ok. 15 - 20 minut, aż brzegi ciastek zaczną lekko brązowieć.
Udostępnij ten przepis
Brzmi i wygląda smakowicie:)
Brzmi i wygląda smakowicie:)