Keczup domowy

Sezon pomidorowy już się zaczął, na rynku można kupić pomidory nawet poniżej 2 złotych za kilogram! 🙂 To dobry moment na robienie przetworów z tych warzyw.

Dziś zachęcam do wyrobu własnego keczupu bez zagęszczaczy, enigmatycznych „przypraw”, konserwantów, skrobi modyfikowanej, syropu glukozowo-fruktozowego czy ton cukru.

Będą same warzywa, konkretne przyprawy i miód (ewentualnie kontrolowana ilość cukru).  🙂

Wydruk przepisu
Keczup domowy
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania kilka godzin
Porcje
średnich słoików po 380g (tak orientacyjnie - wszystko zależy od stopnia odparowania wody)
Składniki
PRZYPRAWY
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania kilka godzin
Porcje
średnich słoików po 380g (tak orientacyjnie - wszystko zależy od stopnia odparowania wody)
Składniki
PRZYPRAWY
Sposób przygotowania
  1. Pomidory oczyszczamy z twardych części, a paprykę z nasion. Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy wszystko w cząstki i wrzucamy do garnka.
  2. Warzywa gotujemy na bardzo wolnym ogniu - na początku pod przykryciem.
  3. Po puszczeniu przez warzywa wody blendujemy i gotujemy już bez przykrywki. Należy co jakiś czas zamieszać. Gęstość keczupu będzie zależała od rodzaju pomidorów (dobre są te ze zdjęcia, lekko podłużne) i długości gotowania. U mnie wyszedł jeden dzień bez mała. 😉
  4. Po uzyskaniu pożądanej przez nas gęstości dodajemy przyprawy (wszystko wedle uznania).
  5. Nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Po wyciągnięciu słoików z wody stawiamy je do góry dnem, aż ostygną. Potem przechowujemy w piwnicy.
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.