
Nie ma już szans na grzybobranie, ale pozostaje sklep (drogo!!!) lub zamrażarka (prawie za darmo, kwestia prądu). 😉 Danie to robiłam jeszcze we wrześniu, ale pomyślałam, że w związku ze zbliżającymi się świętami taki przepis może komuś przypadnie do gustu. Nada się jako przystawka albo jedno z dwunastu dań wigilijnych. 😉
Jest to przepis odchudzony (nihil novi!), bo zamiast śmietany użyłam tu jogurtu naturalnego (i nawet nie greckiego, ale też by był ok, tylko że ma sporą zawartość tłuszczu, nawet 9%, czyli prawie jak śmietana).

Czas przygotowania | 15 minut (jeśli wcześniej przegotujemy grzyby, inaczej trzeba dodać 30 minut :/) |
Porcje |
rondelek
|
Składniki
- 0,5 kg grzybów (ja użyłam podgrzybków, ale mogą być nawet pieczarki)
- 1 duży jogurt naturalny (ok. 400 g)
- 1 pęczek pietruszki (może być też szczypior)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego/kokosowego rafinowanego
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę przesmażam na małej ilości oleju.
- Obrane i umyte grzyby gotuję ok. 30 minut (można gotować dwukrotnie: raz do momentu zagotowania i po odlaniu w nowej wodzie).
- Grzyby odcedzam i dorzucam do cebuli. Wlewam jogurt, przyprawiam i duszę pod przykryciem ok. 15 minut.
- Przed podaniem wsypuję posiekaną natkę pietruszki i/lub szczypior.
Udostępnij ten przepis
Dodaj komentarz