Grzyby w sosie jogurtowym

Nie ma już szans na grzybobranie, ale pozostaje sklep (drogo!!!) lub zamrażarka (prawie za darmo, kwestia prądu). 😉 Danie to robiłam jeszcze we wrześniu, ale pomyślałam, że w związku ze zbliżającymi się świętami taki przepis może komuś przypadnie do gustu. Nada się jako przystawka albo jedno z dwunastu dań wigilijnych. 😉

Jest to przepis odchudzony (nihil novi!), bo zamiast śmietany użyłam tu jogurtu naturalnego (i nawet nie greckiego, ale też by był ok, tylko że ma sporą zawartość tłuszczu, nawet 9%, czyli prawie jak śmietana).

Wydruk przepisu
Grzyby w sosie jogurtowym
Czas przygotowania 15 minut (jeśli wcześniej przegotujemy grzyby, inaczej trzeba dodać 30 minut :/)
Porcje
rondelek
Składniki
PRZYPRAWY
Czas przygotowania 15 minut (jeśli wcześniej przegotujemy grzyby, inaczej trzeba dodać 30 minut :/)
Porcje
rondelek
Składniki
PRZYPRAWY
Sposób przygotowania
  1. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę przesmażam na małej ilości oleju.
  2. Obrane i umyte grzyby gotuję ok. 30 minut (można gotować dwukrotnie: raz do momentu zagotowania i po odlaniu w nowej wodzie).
  3. Grzyby odcedzam i dorzucam do cebuli. Wlewam jogurt, przyprawiam i duszę pod przykryciem ok. 15 minut.
  4. Przed podaniem wsypuję posiekaną natkę pietruszki i/lub szczypior.
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.