Gryczany krupnik pomidorowy

Efektem mojego “głupiego smaku” jest ta oto zupka. 🙂

Sama nie wiedziałam, co chcę zjeść, aż tu nagle do głowy wpadła mi myśl, że może by tak “krzyżówkę” pomidorówki z krupnikiem. A zamiast tradycyjnej kaszy jęczmiennej postanowiłam dodać bogatszą w składniki mineralne gryczaną.

Warto wspomnieć też, że węglowodany złożone w kaszy gryczanej mogą pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru! W ogóle (na 100 g) składa się ona głównie z węglowodanów (69,3 g), ma sporo białka (12,6 g) i jest źródłem błonnika (5,6 g).

Co nam jeszcze daje kasza? Rutynę, która zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, przedłuża działanie witaminy C, ma działanie przeciwzapalne. Poza tym, kasza gryczana jest źródłem fosforu, magnezu, cynku, tiaminy, niacyny i witaminy E.

A o właściwościach pomidorów pisałam już tutaj.

 

Wydruk przepisu
Gryczany krupnik pomidorowy
Dania zupa
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osób
Składniki
Dania zupa
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osób
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulkę i por podgotować ok. 10 minut.
  2. Dolać przecier i wsypać pokrojone pomidory, przyprawić solą, liściem laurowym i zielem angielskim.
  3. Po paru minutach dodać przepłukaną uprzednio kaszę.
  4. Gotować wszystko pod przykryciem ok. 20 minut.
  5. Parę chwil przed podaniem dodać paprykę, cynamon i olej. Ozdobić natką pietruszki. Voilà! 🙂
  6. SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij ten przepis

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.