Galaretki wegańskie (agaretki)
Porcje Czas przygotowania
20kostek 15minut
Czas oczekiwania
1godzina
Porcje Czas przygotowania
20kostek 15minut
Czas oczekiwania
1godzina
Składniki
  • 250ml soku multiwitaminowego 100%(albo każdy DOWOLNY smak, bez dodatku cukru, z kartonu, ale nie nektar czy napój)
  • 2łyżeczki agaru
  • szczypta soli
  • erytrytol(do posypania, ewentualnie do dodania do soku – dla smaku, wedle uznania 😉 )
Sposób przygotowania
  1. Sok, agar i erytrytol gotujemy ok. 10 – 15 minut na wolnym ogniu, mieszając.
  2. Wylewamy płyn na talerz (najlepiej kwadratowy/prostokątny, dość głęboki, min. 2 cm), odstawiamy do lodówki na godzinę.
  3. Stężałą galaretkę wystarczy naciąć w kratkę i gotowe. Można posypać erytrytolem, ale lepiej zrobić to bezpośrednio przed podaniem, bo będzie (erytrytol, nie galaretka) się częściowo rozpuszczać.