Galaretki wegańskie (agaretki)

I łatwe, i smaczne, i dietetyczne! 🙂 Galaretki nie są tak słodkie jak te ze sklepu, ale można je trochę “podrasować” erytrytolem (wtedy nie zwiększymy ich kaloryczności!) albo ksylitolem. Sok można też swój, domowy, będzie jeszcze lepiej! Sprawdzi się winogronowy, bo można go w ogóle bez cukru zrobić, a i tak będzie bardzo słodki.

Wydruk przepisu
Galaretki wegańskie (agaretki)
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
kostek
Składniki
  • 250 ml soku multiwitaminowego 100% (albo każdy DOWOLNY smak, bez dodatku cukru, z kartonu, ale nie nektar czy napój)
  • 2 łyżeczki agaru
  • szczypta soli
  • erytrytol (do posypania, ewentualnie do dodania do soku - dla smaku, wedle uznania 😉 )
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
kostek
Składniki
  • 250 ml soku multiwitaminowego 100% (albo każdy DOWOLNY smak, bez dodatku cukru, z kartonu, ale nie nektar czy napój)
  • 2 łyżeczki agaru
  • szczypta soli
  • erytrytol (do posypania, ewentualnie do dodania do soku - dla smaku, wedle uznania 😉 )
Sposób przygotowania
  1. Sok, agar i erytrytol gotujemy ok. 10 - 15 minut na wolnym ogniu, mieszając.
  2. Wylewamy płyn na talerz (najlepiej kwadratowy/prostokątny, dość głęboki, min. 2 cm), odstawiamy do lodówki na godzinę.
  3. Stężałą galaretkę wystarczy naciąć w kratkę i gotowe. Można posypać erytrytolem, ale lepiej zrobić to bezpośrednio przed podaniem, bo będzie (erytrytol, nie galaretka) się częściowo rozpuszczać.
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.