Frytowane buraczki z grzybami mun i makaronem ryżowym

Proste danie z sezonowych warzyw + grzyby cenione w kuchni azjatyckiej (na szczęście dostępne, a wręcz popularne, w Polsce)! A wiecie, że grzyby mun nazywają się też USZAKAMI? 😀

Wydruk przepisu
Frytowane buraczki z grzybami mun i makaronem ryżowym
Czas gotowania 30 minut
Porcje
persony 😀
Składniki
Czas gotowania 30 minut
Porcje
persony 😀
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Grzyby przed spożyciem moczymy w gorącej wodzie przez 10 – 15 minut, a potem płuczemy.
  2. W tym czasie buraczki kroimy w słupki i smażymy na oleju, aż zaczną brązowieć.
  3. Dorzucamy cukinię pokrojoną w pół-krążki. Całość dusimy 5 minut.
  4. Dodajemy fasolkę i grzyby. Przyprawiamy. Dusimy kolejne 10 - 15 minut.
  5. W międzyczasie makaron zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach odcedzamy (najlepiej zrobić to zgodnie z instrukcją producenta).
  6. Buraczki wykładamy na makaron. Możemy posypać zieleniną.
Udostępnij ten przepis

3 Komentarze

  1. Świetny przepis, na pewno można go modyfikować, dać pieczarki, albo normalny makaron. Że też wcześniej nie wpadłam na pomysł połączenia buraczkow z cukinią, a fasolka dostarczy białka i obiadek gotowy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.