Fasolka po bretońsku z makaronem

Co zjeść, aby się najeść? Bez zbędnego gadania serwuję dziś pożywny, ale lekki obiad.

Wydruk przepisu
Fasolka po bretońsku z makaronem
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby (no może 3)
Składniki
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby (no może 3)
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Makaron ugotuj al dente (można gotować nawet pół czasu zalecanego na opakowaniu - i tak kluski będą się potem "pławić" jakiś czas w sosie, więc "dojdą" 😉 ).
  2. W międzyczasie w woku zagotuj na wolnym ogniu przecier z fasolką (cały czas pod przykryciem).
  3. Na dobrze rozgrzanej patelni podsmaż posiekany czosnek (kilka chwil!), wyłącz gaz, wrzuć na to porozdzierane listki bazylii, zamieszaj i od razu przerzuć do woka.
  4. Upraż słonecznik na łyżce tłuszczu. Też wrzuć do sosu.
  5. Przypraw do smaku.
  6. Na koniec dodaj makaron, przykryj na kilka minut. Możesz dodać też trochę wody, jeśli sos za mocno wyparuje.
Inne informacje

Tu przepis na mój przecier. 🙂

Udostępnij ten przepis

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.