Dyniowa zupa-krem ze smażonym czosnkiem i świeżą papryką oraz grzankami z cheddarem
Porcje Czas przygotowania
6misek 30minut
Porcje Czas przygotowania
6misek 30minut
Składniki
PRZYPRAWY
GRZANKI
Sposób przygotowania
  1. Obraną i pokrojoną w kostkę dynię wkładamy do garnka i wlewamy ok. 0,5 szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  2. Jak dynia puści już wodę, wrzucamy pokrojone w drobną kostkę marchew i ziemniaki. Gotujemy wszystko do miękkości. W razie potrzeby można dolać trochę wody.
  3. Miękkie warzywa blendujemy, dodajemy mleko i przyprawiamy.
  4. Na oleju podsmażamy posiekany czosnek, ale tylko chwilkę, żeby się nie przypalił. Dodajemy całość z patelni do zupy i mieszamy.
  5. W międzyczasie kromki chleba obsypujemy pokruszonym cheddarem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 5-10 minut.
  6. Zupę podajemy z posiekaną papryką i dowolną zieleniną.