Dyniowa zupa-krem ze smażonym czosnkiem i świeżą papryką oraz grzankami z cheddarem

Oto jedna z moich ulubionych zup! 🙂 Jest bardzo pożywna, a serwować można ją zarówno latem, jak i zimą. Można bawić się też dodatkami. Zamiast grzanek dodajemy makaron czy pieczone ziemniaki. Posypka może być z prażonych ziaren czy orzechów.

Głównym składnikiem jest dynia, która w 100 g dostarcza tylko 33 kcal, a zarazem całą masę witamin i minerałów! Zawiera duże ilości witaminy C, magnezu, potasu, witaminy B1 i B6 czy beta-karotenu. Skład tego warzywa ewidentnie wskazuje na to, że może pomóc w różnorakich schorzeniach i problemach zdrowotnych. Może zapobiegać trądzikowi, ma działanie antynowotworowe, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, astmy, nadciśnienia. Bogactwo błonnika zwalcza zaparcia i obniża poziom tzw. złego cholesterolu (LDL).

Wydruk przepisu
Dyniowa zupa-krem ze smażonym czosnkiem i świeżą papryką oraz grzankami z cheddarem
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
misek
Składniki
PRZYPRAWY
GRZANKI
  • kilka kromek chleba (u mnie wieloziarnisty na zakwasie)
  • kawałek sera cheddar (lub innego)
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
misek
Składniki
PRZYPRAWY
GRZANKI
  • kilka kromek chleba (u mnie wieloziarnisty na zakwasie)
  • kawałek sera cheddar (lub innego)
Sposób przygotowania
  1. Obraną i pokrojoną w kostkę dynię wkładamy do garnka i wlewamy ok. 0,5 szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  2. Jak dynia puści już wodę, wrzucamy pokrojone w drobną kostkę marchew i ziemniaki. Gotujemy wszystko do miękkości. W razie potrzeby można dolać trochę wody.
  3. Miękkie warzywa blendujemy, dodajemy mleko i przyprawiamy.
  4. Na oleju podsmażamy posiekany czosnek, ale tylko chwilkę, żeby się nie przypalił. Dodajemy całość z patelni do zupy i mieszamy.
  5. W międzyczasie kromki chleba obsypujemy pokruszonym cheddarem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 5-10 minut.
  6. Zupę podajemy z posiekaną papryką i dowolną zieleniną.
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.