
Budyń. Po prostu. Jedynie trochę odchudzony. 🙂
Mleko, mąka i erytrytol (zamiast cukru). Można dodać też ziarenka wanilii (cudności!) i troszkę masełka. Cała filozofia. 😉
Nie trzeba kupować proszku do zrobienia tego deseru, bo i po co? Będzie zdrowiej, jak zrobisz budyń sam/a, bo bez cukru, skrobi modyfikowanej, substancji zagęszczających (np. karagen), barwników czy aromatów (wanilina).

Czas przygotowania | 5 minut |
Porcje |
salaterki
|
Składniki
- 0,5 litra mleka (od 0,5% wzwyż 😉 )
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste!)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki erytrytolu (zamiast cukru)
- 0,5 laski wanilii
- 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
DODATKI
- sok z winogron bez cukru (pyszności - dzięki uprzejmości pewnej Beatricze 🙂 :* )
Składniki
DODATKI
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Odlewam 0,5 szklanki mleka i dokładnie mieszam z mąką oraz erytrytolem.
- Resztę podgrzewam z masłem i wydrążonymi ziarenkami wanilii (laskę na czas gotowania mleka można zostawić w garnku).
- Jak mleko zacznie się gotować, wlewam mączną miksturę i energicznie mieszam całość, aż zgęstnieje.
- Do salaterek - siup! - i już gotowe pyszności! 😉
Udostępnij ten przepis
Dodaj komentarz