Domowy budyń z wanilią

Budyń. Po prostu. Jedynie trochę odchudzony. 🙂

Mleko, mąka i erytrytol (zamiast cukru). Można dodać też ziarenka wanilii (cudności!) i troszkę masełka. Cała filozofia. 😉

Nie trzeba kupować proszku do zrobienia tego deseru, bo i po co? Będzie zdrowiej, jak zrobisz budyń sam/a,  bo bez cukru, skrobi modyfikowanej, substancji zagęszczających (np. karagen), barwników czy aromatów (wanilina).

Wydruk przepisu
Domowy budyń z wanilią
Czas przygotowania 5 minut
Porcje
salaterki
Składniki
DODATKI
Czas przygotowania 5 minut
Porcje
salaterki
Składniki
DODATKI
Sposób przygotowania
  1. Odlewam 0,5 szklanki mleka i dokładnie mieszam z mąką oraz erytrytolem.
  2. Resztę podgrzewam z masłem i wydrążonymi ziarenkami wanilii (laskę na czas gotowania mleka można zostawić w garnku).
  3. Jak mleko zacznie się gotować, wlewam mączną miksturę i energicznie mieszam całość, aż zgęstnieje.
  4. Do salaterek - siup! - i już gotowe pyszności! 😉
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.