Deser jogurtowo-biszkoptowy z bananem

 

Wystarczy, że macie gęsty (koniecznie, bo w innym przypadku będzie w deserze “stać” woda) jogurt naturalny lub skyr, biszkopty i dowolne owoce. Wyjdzie deser o wyglądzie tiramisu ;), ale bardzo lekki i, a co tam!, zdrowy.

Nie dodajemy żadnego cukru czy słodzików (biszkopty i owoce są wystarczająco słodkie).

Jedyne ALE: zerknijcie przed kupnem na skład biszkoptów, bo można znaleźć bardzo przyzwoite (m.in. bez syropu glukozowo-fruktozowego, barwników i sztucznych aromatów czy substancji zagęszczających), ale też takie, które będą miały niekończący się „syfiasty”skład.

Warto zerknąć na ściągawkę.

Wydruk przepisu
Deser jogurtowo-biszkoptowy z bananem
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
porcji
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Banany kroimy w plasterki i mieszamy w miseczce z sokiem z cytryny, dzięki czemu unikniemy później sczernienia owoców.
  2. W szklanym naczyniu (może być żaroodporne) wykładamy pierwszą warstwę biszkoptów i na każdy biszkopt kładziemy łyżkę jogurtu. Plastry bananów wkładamy między przestrzenie. W sumie wykładamy tak 3 warstwy. Nadmiar jogurtu też można wlać w te "bananowe" przestrzenie.
  3. Na koniec posypujemy zwykłym kakao. Ja robię to przez małe sitko.
  4. Banany można też wyłożyć jako ostatnią warstwę, dopiero potem położyć trochę jogurtu i posypać całość kakao. Właśnie tak:
  5. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Udostępnij ten przepis

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.