
Wystarczy, że macie gęsty (koniecznie, bo w innym przypadku będzie w deserze “stać” woda) jogurt naturalny lub skyr, biszkopty i dowolne owoce. Wyjdzie deser o wyglądzie tiramisu ;), ale bardzo lekki i, a co tam!, zdrowy.
Nie dodajemy żadnego cukru czy słodzików (biszkopty i owoce są wystarczająco słodkie).
Jedyne ALE: zerknijcie przed kupnem na skład biszkoptów, bo można znaleźć bardzo przyzwoite (m.in. bez syropu glukozowo-fruktozowego, barwników i sztucznych aromatów czy substancji zagęszczających), ale też takie, które będą miały niekończący się „syfiasty”skład.
Warto zerknąć na ściągawkę.

Czas przygotowania | 10 minut |
Porcje |
porcji
|
Składniki
- 2 opakowania biszkoptów (okrągłych lub podłużnych; ok. 300 g)
- 2 duże gęste jogurty (po 400 g każdy)
- 2 małe banany
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2 łyżki kakao
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Banany kroimy w plasterki i mieszamy w miseczce z sokiem z cytryny, dzięki czemu unikniemy później sczernienia owoców.
- W szklanym naczyniu (może być żaroodporne) wykładamy pierwszą warstwę biszkoptów i na każdy biszkopt kładziemy łyżkę jogurtu. Plastry bananów wkładamy między przestrzenie. W sumie wykładamy tak 3 warstwy. Nadmiar jogurtu też można wlać w te "bananowe" przestrzenie.
- Na koniec posypujemy zwykłym kakao. Ja robię to przez małe sitko.
- Banany można też wyłożyć jako ostatnią warstwę, dopiero potem położyć trochę jogurtu i posypać całość kakao. Właśnie tak:
- Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Udostępnij ten przepis
Dodaję ten tekst do zakładek 😀
Dodaję ten tekst do zakładek 😀
Już czuję to połączenie kakao i bananów <3
Trochę podobny do tiramisu, ale chyba nawet lepszy.