
Oto danie wymyślone i WYKONANE przez moją Mamę! 😀 Ja tylko zrobiłam zdjęcia i opisałam. 🙂 PYSZNOŚCI!!!
Dodam jeszcze tylko, że bób jest bardzo dobrym źródłem białka (37%) i błonnika (5,8 g), ma też sporo kalorii (77 kcal/100 g), ale i witaminy C oraz z grupy B (w tym kwas foliowy niezbędny w diecie kobiet ciężarnych). Składniki bobu regulują poziom cholesterolu we krwi i wpływają korzystnie na problemy z nadciśnieniem.
Jeśli chodzi o kurki, ich głównym składnikiem jest woda i cudowny aromat! 😉
Danie jest sycące i można je jeść oddzielnie lub jako dodatek.
Sposób przygotowania
- Bób w skórkach gotujemy z dodatkiem kopru i soli.
- Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na złoto.
- Kurki po oczyszczeniu i umyciu dodajemy do cebulki i dusimy ok. 15 minut.
- Łączymy składniki (bób przedtem obieramy), przyprawiamy i chwilę jeszcze dusimy pod przykryciem.
- Moja Mama życzy smacznego! 😀
Udostępnij ten przepis
Dodaj komentarz