Bób z kurkami (by my Mum!)

Oto danie wymyślone i WYKONANE przez moją Mamę! 😀 Ja tylko zrobiłam zdjęcia i opisałam. 🙂 PYSZNOŚCI!!!

Dodam jeszcze tylko, że bób jest bardzo dobrym źródłem białka (37%) i błonnika (5,8 g), ma też sporo kalorii (77 kcal/100 g), ale i witaminy C oraz z grupy B (w tym kwas foliowy niezbędny w diecie kobiet ciężarnych). Składniki bobu regulują poziom cholesterolu we krwi i wpływają korzystnie na problemy z nadciśnieniem.

Jeśli chodzi o kurki, ich głównym składnikiem jest woda i cudowny aromat! 😉

Danie jest sycące i można je jeść oddzielnie lub jako dodatek.

Wydruk przepisu
Bób z kurkami (by my Mum!)
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
PRZYPRAWY
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
PRZYPRAWY
Sposób przygotowania
  1. Bób w skórkach gotujemy z dodatkiem kopru i soli.
  2. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na złoto.
  3. Kurki po oczyszczeniu i umyciu dodajemy do cebulki i dusimy ok. 15 minut.
  4. Łączymy składniki (bób przedtem obieramy), przyprawiamy i chwilę jeszcze dusimy pod przykryciem.
  5. Moja Mama życzy smacznego! 😀
Udostępnij ten przepis

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.