Bezglutenowe pierogi leniwe

Podoba mi się nazwa i adekwatne do niej wykonanie tego dania. Pierogi (czy też kluski) leniwe są dobrym rozwiązaniem na obiad, kolację czy po prostu deser.

Są dobre na zimno, na gorącą, odsmażane (tylko bez szaleństw z ilością tłuszczu, no, no, no!) lub odgrzewane w piekarniku. Można je zjeść na słodko lub na słono.

Moja wersja jest deserowa, choć moja Mamcia serwuje je z roztopionym masełkiem i cukrem (nie będę nikogo okłamywać – u-w-i-e-l-b-i-a-m!). 😀

Warto dodać, że te skromne i leniwe 😉 danie jest dobrym źródłem białka! A dodatek jajka wzbogaca je trochę o witaminy (A, D, E, K, witaminy z grupy B) i minerały (fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, selen i jod). Szczególnie w diecie wegetariańskiej warto jeść jajka ze względu na witaminę B12 występującą tylko w produktach odzwierzęcych i ze względu na lepiej wchłaniane żelazo hemowe.

Leniwe tradycyjnie robię z mąki pszennej (gluten!), ale tym razem zrobiłam eksperyment z mąką kukurydzianą. Myślę, że można spróbować też orkiszowej (gluten!), gryczanej, jaglanej czy innej. Na pewno wpłynie to na smak, ale czy to źle? 😉

Wydruk przepisu
Bezglutenowe pierogi leniwe
Czas gotowania 20 minut
Porcje
porcje
Składniki
LENIWE
DODATKI
Czas gotowania 20 minut
Porcje
porcje
Składniki
LENIWE
DODATKI
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki na leniwe ugniatam (najpierw widelcem, potem ręcznie).
  2. Ciasto dzielę na dwie kule i z każdej (na posypanym mąką blacie) robię cienki wałek, który lekko spłaszczam. Tnę ukośnie.
  3. Wrzucam do gotującej się wody. Czekam, aż leniwe wypłyną i trzymam je jeszcze kilka chwil. Odcedzam.
  4. Podaję ze zblendowanymi truskawkami, paroma kleksami serka homogenizowanego i zygzakami miodu.
Udostępnij ten przepis

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.