Tarta rabarbarowa

Na 12 porcji

Pyszna tarta o smaku dzieciństwa i lata! Rabarbar jako leitmotiv wakacji! Ciasto idealne, bo nie jest ani za słodkie, ani za tłuste!

Najpierw upiecz spód. Przepis znajdziesz tutaj.

 

INGREDIENCJE:

farsz rabarbarowy

  • 4-5 łodyg rabarbaru (ok. 400-500 g)
  • słoik kompotu truskawkowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżeczki agaru
  • 3 łyżki nasion chia
  • 0,5 szkl. wody
  • kruszone ziarno kakao (do dekoracji)

WYKONANIE:

  1. Rabarbar obrać, pokroić i wrzucić do rondelka z wodą.
  2. Dodać kompot truskawkowy i gotować na małym ogniu, aż rabarbar lekko zmięknie.
  3. Dodać agar i mieszać wciąż na ogniu ok. 10 min.
  4.  Dodać chia i odstawić do ostygnięcia.
  5. 1/3 schłodzonego farszu zmieszać z serkiem mascarpone.
  6. Na schłodzony spód wyłożyć najpierw farsz rabarbarowy, potem serkowy i posypać pokruszonym ziarnem kakao.

 

Wpis dedykuję mojemu Babutkowi! Dziś jest Jej dzień! 🙂 :*

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.