
Na 12 porcji
Pyszna tarta o smaku dzieciństwa i lata! Rabarbar jako leitmotiv wakacji! Ciasto idealne, bo nie jest ani za słodkie, ani za tłuste!
Najpierw upiecz spód. Przepis znajdziesz tutaj.
INGREDIENCJE:
farsz rabarbarowy
- 4-5 łodyg rabarbaru (ok. 400-500 g)
- słoik kompotu truskawkowego
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżeczki agaru
- 3 łyżki nasion chia
- 0,5 szkl. wody
- kruszone ziarno kakao (do dekoracji)
WYKONANIE:
- Rabarbar obrać, pokroić i wrzucić do rondelka z wodą.
- Dodać kompot truskawkowy i gotować na małym ogniu, aż rabarbar lekko zmięknie.
- Dodać agar i mieszać wciąż na ogniu ok. 10 min.
- Dodać chia i odstawić do ostygnięcia.
- 1/3 schłodzonego farszu zmieszać z serkiem mascarpone.
- Na schłodzony spód wyłożyć najpierw farsz rabarbarowy, potem serkowy i posypać pokruszonym ziarnem kakao.
Wpis dedykuję mojemu Babutkowi! Dziś jest Jej dzień! 🙂 :*
Dodaj komentarz