Spód do tarty

Na 12 porcji

Szybki i tani sposób na spód do tarty! Zawsze wychodzi i może być wykorzystany do różnych różniastych rodzajów farszu, ale raczej słodkich ze względu na dodatek cukru (ale to zawsze można zmodyfikować!).

Przepis pochodzi z książki “Quiche i tarta”, wyd. Naumann & Göbel Verlagsgesellschaft.

SKŁADNIKI:

  • 100 g masła (albo oleju kokosowego)
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 60 g cukru (można też użyć erytrytol, ksylitol, itp.)
  • szczypta soli

tarta surowa

WYKONANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
  2. Wszystkie składniki ugnieść i rozwałkować. Polecam przed wałkowaniem włożyć surowe ciasto do zamrażalnika na 15-25 min., będzie bardziej plastyczne.
  3. Rozwałkowane ciasto kładziemy na formę do tarty. W książce zalecają blachę wysmarować masłem, ale ja na razie ryzykowałam i tego nie robiłam. 😉
  4. Nakłuć spód widelcem – wzorki wedle uznania … i tak potem pod farszem nie będzie ich widać. 🙁
  5. Piec ok. 15-20 min. na środkowym poziomie piekarnika (można przez 15 min. piec z obciążeniem typu papier + fasola).
  6. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Teraz pozostaje tylko wykombinować jakiś farsz!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.